1 Startsida
2 Köra bil i USA
 3 Boka hyrbil
4 Road Trips
5 Restauranger och hotell
6 Om oss
Boka hyrbil billigt:

Genvägar:

- Bilsemester
- Boka hyrbil
- Körtips
- Mat
- Logi

- Gratis stadsguider reseguider till USA

- Om oss
- Sitemap

 

Köra bil i USA

Att köra bil i USA är egentligen inte mer komplicerat än att köra bil i Europa, men det finns ändå en del saker man bör tänka på i den amerikanska trafiken. Nedan har vi listat allt du behöver veta inför din roadtrip/bilsemester!

Vägarna i USA är traditionellt sett större än i Sverige, och det är inte alls ovanligt med 8-10-filiga vägar även på mindre områden. Olika motorvägar sammanstrålar ofta i stora komplex med doserade av- och påfarter som går under och över varandra.

En vit linje mellan två körfält (filer) markerar oftast att de är på väg mot olika mål. Det är helt förbjudet att passera en dubbel heldragen gul linje. I många områden i förorter och kring shoppingcenters finns emellertid ett körfält i mitten som bara är avsett för vänstersvängar - dessa är markerade med en heldragen och en streckad gul linje, som får korsas om man ska svänga vänster.

I USA finns många stora motorvägskomplex
Ett motorvägskomplex i USA

I USA får man i princip alltid svänga höger vid rött i en korsning om det är fritt fram. Om högersväng vid rött är förbjudet, står det oftast vid trafikljuset i korsningen.

Vägskyltarna i USA är ofta mycket lätta att tyda, då de nästan utan undantag anger i klartext vad som menas. Några exempel är att det står "speed limit XX" hastighetsskyltarna och "road may be slippery winter time" om det föreligger risk för ishalka.

En sak man bör tänka på när man gör bilsemester eller kör bil i USA, är att omkörningar görs på båda sidor på motorvägen, till skillnad från Sverige där man som bekant bara får köra om till vänster på motorvägen.

Amerikaner är också tyvärr ganska dåliga på att använda blinker vid filbyte. Oftast glider de bara över från ett körfält till ett annat utan att blinka. De är också - ur vårt perspektiv - relativt dåliga på att släppa in bilar från andra körfält. Det gäller således att själv anpassa hastighet och läge när man ska köra in på motorvägen och inte lita på att medtrafikanterna anpassar sitt körsätt för att släppa en.

Hastighetsgränsarna är traditionellt sett något strängare i USA än vad de är i Västeuropa. På motorväg är den tillåtna maxhastigheten vanligen 55-75 mph, vilket motsvarar cirka 90-120 km/h. I städerna ligger gränserna vanligen på 25-45 mph. I vissa stater, såsom Texas, kan vissa särskilda hastighetsgränser gälla då det är mörkt. I så fall står det exempelvis "speed limit 70 - night 65" på hastighetsskylten. De flesta motorvägarna har ingen vägbelysning alls i USA. Kom ihåg att alla hastigheter anges i mph (miles per hour) och inte km/h (kilometer i timmen). En mile är 1,61 kilometer. Därtill bör man tänka på att amerikanska motorvägar i princip alltid har en minimumhastighet, vanligen 45 mph.

I USA finns generellt sett fler trafikpoliser på vägarna än i Sverige. De är oftast amerikanska sedaner såsom Ford Crown Victoria och civilpolisbilarna känns igen på svarta fälgar med små silvriga stjärnor i mitten. Bilarna är ofta svart/vita.

Något annat det finns gott om, är bensinstationer. Och prisskillnaden mellan dessa är inte sällan ganska stor. Det kan därför vara ett bra tips att jämföra priserna och tanka där det är billigast. Gå först in och betala och tanka därefter bilen. Om du vill kan du givetvis tanka med kreditkort också, men tänk då på att de flesta betal- och kreditkort utfärdade i Sverige har en växlingsavgift som "bakas in" i priset om du använder kortet utomlands (ofta 1-2%). Bensinmackarna är bemannade, har fina toaletter och har ofta stora butiker (och ibland även restauranger såsom Subways eller Burger King). Priset för bensin ligger kring någon eller några dollar per gallon, alltså är det klart billigare än i Sverige. En gallon är cirka 3,79 liter.

Tänk också på att bilbälte och barnstol nästan alltid är obligatoriskt i USA, och man kan få höga böter av Polisen om man inte bär bälte.

Man bör tänka på att många områden i Nordamerika inte täcks av särskilt många, om ens några, radiostationer. Därför rekommenderar vi varmt att ni hyr en bil med satellitradio (Sirius eller XM) för er road trip i USA. Med en sådan radio kan man alltid få in ett hundratal radiokanaler, merparten reklamfria. Det finns även områden utan mobiltäckning, vilket kan vara bra att ha i åtanke.

Slutligen rekommenderar vi varmt att hyra en bil med GPS, vilket underlättar resan mycket, ty det bitvis är rätt svårt att hitta då man kör bil i USA. De flesta GPS:er är dessutom utrustade med en digital version av Gula Sidorna, så man kan hitta resturanger, shoppingcenters, hotell med mera. Givetvis bör man också ha tillgång till papperskartor.

Trevlig resa!

» Bästa hotellen i USA!

Copyright © Snuffis Webbproduktion 2009 | Sitemap | Annonsera | Kontakta oss | Cookies | USAroadtrip.se - gratis bilsemesterguide och road-trip-guide i USA
Läs vad man bör tänka på när man kör bil i USA, boka hyrbil och hotell, samt få förslag på bra, prisvärda restauranger och trevliga road trips USARoadTrip